В

а

ж

л

и

в

о

      Володимир Маяковський дав вірну і корисну пораду, коли написав, що потрібно «зубы чисть дважды: каждое утро и вечер каждый».  Але не обов'язково бути поетом або фахівцем в галузі стоматології, щоб розуміти цю просту істину: догляд за порожниною рота - найпростіше і доступне всім засіб профілактики, що дозволяє уникнути ряду неприємних, а іноді і відверто небезпечних захворювань - карієсу, пародонтиту та інш. Якими б  ретельними не були щоденні гігієнічні процедури, професійна чистка зубів залишається незамінною частиною догляду за порожниною рота для кожного, хто стежить за здоров'ям зубів і ясен. 

      Пояснити це дуже просто: наліт утворюється по всій поверхні зубів, але далеко не звідусіль його можна видалити за допомогою щітки і нитки.  А залишившись на зубній емалі, він з часом минерализуеться і перетворюється в камінь.  Це тягне за собою чимало проблем.  Утворився камінь - сприятливе середовище для росту і розмноження бактерій, які шкодять здоров'ю порожнини рота, провокуючи запальні та інфекційні захворювання ясен, а також карієс. 

      Без своєчасного втручання стоматолога цей процес поширюється все глибше, руйнуючи як зуби, так і ясна.  Але за допомогою професійної гігієнічної чистки зубів ці проблеми усуваються, не встигнувши з'явитися.  Кваліфікований стоматолог може м'яко і безболісно видалити причину майбутніх захворювань - шкідливий зубний наліт і камінь.           

Детальніше...

EnteroVir1

        ЕНТЕРОВІРУСНІ ІНФЕКЦІЇ – хвороби, що спричиняються численними представниками ентеровірусів (Коксаки та ЕСНО) і характеризуються різноманітністю клінічних проявів на тлі інтоксикації та гарячки.
        Збудники ентеровірусної інфекції віруси Коксаки та ЕСНО відносять до групи кишкових вірусів, до складу яких входить РНК. Віруси Коксаки морфологічно подібні до вірусу поліомієліту, за патогенною дією поділені на 2 групи –А (24 серовари) та В (6 сероварів). Віруси достатньо стійкі у навколишньому середовищі.
        Джерело інфекції – хвора людина (із маніфестними або стертими формами хвороби) або вірусоносій.
        Механізм передачі – фекально-оральний та повітряно-крапельний (особливо у перші дні хвороби). Не виключається можливість трансплацентарної передачі інфекції.
        Шляхи передачі – водний, харчовий, контактно-побутовий.
        Вхідні ворота – слизові оболонки глотки, травного тракту.
        Сприйнятливість до ентеровірусної інфекції майже 100% (96-98%). Після перенесеної ентеровірусної інфекції формується стійкий місцевий і гуморальний типоспецифічний імунітет. Хворіють переважно діти молодшого віку.
        Інкубаційний період – 10-14 днів.

Детальніше...

DayOld2

      Перше жовтня в нашій країні – це особлива подія!

      Щороку першого жовтня святкується міжнародний день осіб похилого віку. Цього дня ми висловлюємо щиру подяку та глибоку вдячність Вам, шановні наші ветерани та пенсіонери, за високу громадянську свідомість, розуміння і толерантність, важливий внесок у розбудову нашої держави та міста.

Детальніше...

            В міській лікарні № 3 м.Миколаєва все ширше використовуються сучасні можливості малоінвазивної хірургії як при лікуванні хворих в плановому порядку, так і при наданні хворим невідкладної хірургічної допомоги.

            Лапароскопічні операції вперше на півдні України розпочали виконувати в міській лікарні № 3 м. Миколаєва ще в 1997 році. Лапароскопічні хірургічні втручання вже багато років та широко проводяться в нашій лікарні при лікуванні жовчнокам’яної хвороби, злуковій хворобі черевної порожнин, різноманітних захворюваннях жіночої статевої сфери тощо. На сьогодні все більше та активніше впроваджуються малоінвазивні хірургія при наданні допомоги при невідкладних хірургічних захворюваннях - при гострому апендициті, при гострому холециститі та гострому панкреатиті, при розривах кист придатків у жінок, при діагностиці та лікуванні позаматкової вагітності та діагностиці та лікуванні внутрішньочеревних кровотеч тощо.

      Все активніше проводиться мініінвазивне видалення апендикса (лапароскопічна апендектомія). На сьогодні – це загально прийнята практика у всьому світі (при гострому неускладненому апендициті).  

      Як проводиться сьогодні таке втручання?

Детальніше...

dyf1

       Дифтерія – це гостра інфекція, для якої характерний розвиток запалення на місці проникнення і локалізації збудника. Раніше захворюваність серед дітей була високою. Масова активна імунізація (вакцинація) привела до зниження захворюваності. Але і в даний час зустрічаються спорадичні (поодинокі) випадки дифтерії, можливі групові спалахи.

       Характерним для цього інфекційного захворювання є утворення фібринозної щільної плівки на місці локалізації процесу і виражена інтоксикація. Це досить важке захворювання може закінчитися навіть летальним результатом.

Детальніше...

Правець – гинуть дорослі та діти!

      Нажаль, знову приходиться говорити про ті речі, які ми маємо знати ще зі шкільного віку як «Отче наш», адже це стосується безпосередньо здоров’я кожної людини, кожної мами, тата, бабусі або дідуся,кожного громадянина України та всього світу. Мова буде йти про правець.

      Актуальність

       Правець зустрічається в усіх частинах земної кулі. У світі щорічно від правця гине понад 160 000 людей. Навіть у разі застосування найсучасніших методів лікування у розвинених країнах помирає 30-60 % госпіталізованих хворих. Натомість у реґіонах, де  відсутня в необхідній кількості протиправцева сироватка смертність сягає 80 %. Смертність серед новонароджених дітей становить близько 95 %.

Детальніше...

doctor with 230 150

      На сьогоднішній момент імунізація – єдиний, найефективніший і економічно вигідний захист населення планети від інфекційних захворювань.
      Завдяки цьому світовому досягненню людства щороку вдається попередити близько 3 млн. смертельних випадків у дітей, а у 75 тис. – запобігти тяжким ускладненням інфекційних захворювань.
      Ще з 1798 р. застосовується щеплення, як засіб профілактики (попередження) інфекційного захворювання , коли Едвард Дженер почав робити щеплення від натуральної віспи. А в 1885 р. Луї Пастер створив першу вакцину від сказу.
Анатоксин від дифтерії та правця стали застосовуватись на початку ХХ сторіччя, вакцину БЦЖ – з 2917 р., полівакцину – в 1995 р., вакцину від кору та паротиту – в 60-х роках ХХ ст.

Детальніше...

Детальніше...

      Управління охорони здоров’я Миколаївської міської ради інформує, що згідно наказу від 14.08.2017 р. № 252-Л «Про порядок розміщення на інформаційних стендах у закладах охорони здоров’я інформації щодо наявності лікарських засобів, витратних матеріалів, медичних виробів та харчових продуктів для спеціального дієтичного споживання, отриманих за кошти державного та місцевого бюджетів, благодійної діяльності і гуманітарної допомоги» в кожному лікувально-профілактичному закладі міста на інформаційних стендах та на сайті управління охорони здоров’я Миколаївської міської ради (в розділі «Публічна інформація») розміщена та щотижнево оновлюється інформація про наявність лікарських засобів та медичних виробів в закладах охорони здоров’я міста.

infPas1

Детальніше...

black widow spider2

      У цьому сезоні зафіксовано вже випадки укусів каракурту. Медики нагадують основні правила безпеки щодо укусів каракурта.
За умов дотримання певних правил вберегтися від павуків не так уже й складно. Щоб не наразитися на небезпеку під час роботи на городі, потрібно мати закрите взуття, працювати садово-городнім інвентарем в рукавицях. Улітку не можна залишати взуття біля порога будинку, дачі, треба бути обережним при відвідуванні незнайомих місць.

Детальніше...


      Як правило у літній період частішають випадки виникнення спалахів  гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь,  пов'язаних із вживанням продуктів харчування та питної води, забруднених збудниками зазначених захворювань. Більшість  групових інфекційних захворювань та харчових отруєнь виникають  після проведення масових святкувань - весіль, ювілеїв,  випускних вечорів, проводів в армію тощо.

      Гострі кишкові інфекції – це група захворювань, що протікають з ознаками інтоксикації і ураження шлунково-кишкового тракту. Збудниками кишкових інфекцій є окремі групи бактерій (шигели, сальмонели та інші), умовно-патогенні мікроби (стафілококи, протей), віруси (ротавіруси, ентеровіруси і т.д.), гельмінти (лямблії, амеби). Час від зараження людини до перших клінічних проявів захворювання триває від кількох годин до 2—3 діб.

      Гострі кишкові інфекції виникають внаслідок вживання заражених продуктів або води, які проникають в організм людини через брудні руки, продукти харчування. При цьому наявність збудників та процес їх розмноження в продуктах харчування не впливає на смакові якості продукту.

Детальніше...


Лептоспіроз має багато назв: інфекційна жовтяниця, водна лихоманка, хвороба Васильєва-Вейля, собача лихоманка, японська денна лихоманка. Всі вони характеризують гостру інфекційну хворобу, яка викликається паразитними мікроорганізмами з сімейства лептоспір. Захворювання проявляється симптомами інтоксикації, множинними ураженнями печінки і нирок, порушеннями в роботі нервової системи. У важких випадках лептоспіроз у людини призводить до жовтяниці, менінгіту, геморагічного синдрому і гострої ниркової недостатності.

      Шляхи передачі

Лептоспіроз - інфекція природно-осередкова, тобто від людини до людини вона не передається. Джерелом зарази є різнітварини: гризуни (миші, щури), бабаки, вівці, кози, велика рогата худоба, коні, свині, птахи, собаки. Вони виділяють бактерії разом з сечею.

Заразитися лептоспірозом можна вживаючи інфіковані гризунами продукти, а також при купанні в брудній воді. Бактерії проникають в організм через слизові оболонки рота, носа, очей, статевих органів, або якщо на шкірі є ранки і пошкодження.

Є ризик підхопити інфекцію при забої та обробленні м'яса інфікованої тварини, роботі з землею, в яку потрапили збудники.

До групи ризику можна записати жителів сільської місцевості, доярок, пастухів, ветеринарів, людей, які працюють на заболочених лугах. Але і в містах можна заразитися при купанні в річці.

Детальніше...


      Холера - особливо небезпечна гостра інфекційна хвороба, що характеризується зневодненням організму, яке при відсутності своєчасного лікування може призвести до смертельного результату.

      Захворювання починається гостро, характерними ознаками холери є багаторазовий рідкий стілець і блювота. Для холери характерні як легкі, так і важкі, швидкоплинні форми хвороби.

Інкубаційний (прихований) період захворювання, від моменту інфікування до появи перших клінічних ознак, становить від кількох годин до 5 днів, частіше 1-2 діб.

      Сприйнятливість до холери дуже висока.

      Групами ризику при холері є діти, а також особи, які страждають гастритами зі зниженою кислотністю, які перенесли резекцію шлунка, що вживають алкоголь.

Детальніше...


kir2

      В лікувальних закладах міста станом на 09.08.2017 року наявні 3678 доз безкоштовної вакцини «Пріорікс»  КПК - для  щеплення проти кору, краснухи та епідемічного паротиту у віці 1 року та 6 років та для вакцинації дітей, які не були щеплені вчасно з різних причин.
      При наявності вакцини КПК в ЛПЗ  міста в даний час колективний імунітет дитячого населення міста недостатній для захисту дітей від хвороби на випадок спалаху кору в місті.

Детальніше...


Зростає загроза сонячних та теплових ударів!

WhiteCarl Як знизити ризики?
•    Якщо є така можливість, обмежте перебування на вулиці з 11ранку до 17 вечора
•    Під час перебування на сонці захистіть голову! Для цього підійдуть: біла панама, невелика світла кепка з козирком, бавовняна косинка, солом’яний капелюх або парасолька
•    На вулиці «гостюйте» у затінках
•    Надайте перевагу одягу з пористих тканин(бавовняних, лляних та ін.), через які легко відбувається обмін повітря

•    Якщо не заборонено лікарем, випивайте 1,5-2 літри води на день (солодкі газовані напої організму не корисні)

•    Ні в якому разі не вживайте алкогольні напої
•    Відкорегуйте  свій раціон  – більш легка їжа дозволить організму  легше переносити навантаження спекою

•    Максимально обмежте фізичну активність на вулиці

•    Кондиціонуючи приміщення,  не забувайте, що перепад між температурою ззовні та в приміщенні не повинен перевищувати 10 градусів, це теж дуже шкідливо

Детальніше...


Советы врача

        Первый  летний  месяц  выдался  жарким,  жаркое  солнце  и  высокие температуры  еще  ждут  николаевцев  в  июле  и  августе.

         В  первую  очередь  жара  влияет  на  людей  с  сердечно-сосудистыми заболеваниями:  гипертоников,  людей  с  ишемической  болезнью  сердца,  а также с хроническими заболеваниями (например, сахарным диабетом). Кроме  того,  она  сказывается  на  людях, занимающихся  физическим трудом,  работающих  на  улице  или  в  сильно  нагреваемом  помещении, где  нет  кондиционеров,  или  ведут  уличные работы. Также плохо переносят  жару  дети:  чем  меньше  ребенок,  тем  сложнее  она  переносит высокие  температуры,  так  как  у  него  еще  не  развита  адаптация.

        В  жаркую  погоду  важно  правильно  подбирать  одежду.  Поэтому советую  обязательно  носить  головной  убор,  желательно  с  полями,  чтобы прикрывались  лицо  и  уши,  а  одежда  должна  быть  с  воротником  и рукавами (если человек находится на солнце). При этом предпочтение следует  отдавать  натуральным  или  специальным  легким  тканям,  которые защищают  и  не  мешают  теплообмена.  Детей  же  важно  не  укутывать, достаточно  укрывать  от  солнца.
        Не  находитесь  на  солнце  с  11:00  до  16:00.  Загорайте   не  лёжа,  а  в движении.  Особенно  важно  это  для  детей.  Что  до  кремов   от  загара  - ими  нельзя  нужно  злоупотреблять. Это  не  стопроцентная  защита,  а только  дополнительная  мера.  Главное  -  правильная  одежда.

       В жару также важно не пренебрегать водными процедурами. Принимайте   контрастный  душ  -  он  укрепляет  сосуды  и  помогает справиться  с  жарой.  Кроме  того,  осторожно  нужно  искать  спасения  от жары  в  помещениях  с  кондиционерами.   Допустимая  разница температуры  между  той,  что  на  улице,  и  тем,  что  в  помещении  -  около 10 градусов.

При этом важно также обращать внимание еще и на направление  потоков  воздуха  и  не  сидеть  в  непосредственной  близости от него под струей холодного воздуха. Сам кондиционер должен быть чистым,  с  фильтрами  в  хорошем  состоянии.  Его  нужно  время  от времени  промывать  или  дезинфицировать.  Важно,  чтобы  в  помещении поддерживалась нужная влажность воздуха. Делайте это с помощью кондиционера  или  самостоятельно,  вешая  влажные  простыни  или  ставя емкости  с  водой  в  помещении.

"Летние" инфекции

       В  жару  сохраняется  высокий  риск  "подхватить"  кишечные  инфекции.

       При  повышенной  температуры  бактерии  усиленно  размножаются. Питательной  средой  для  них  могут  быть  фрукты,  кисломолочные продукты  и  прочее.  Кишечные  инфекции  -  это  летние  инфекции.
       Заразиться  энтеровирусной  инфекцией  можно  при  купании  в водоемах,  если  вода  заглатывается  или  попадает  в  нос.  Ведь  вода  в водоемах  редко  бывает  хорошего  качества.  А  энтеровирусные  инфекции летом  "на  подъеме"  и  хорошо  хранятся  в  открытых  водоемах.
       Проявляются  такого  рода  инфекции  в  виде  повышения температуры,  проблем  с  кишечником,  головной   болью  и  другими  симптомами.

Питание  и  питье  в  жару

       Чтобы  сохранять  здоровье  и  хорошее  самочувствие  в  жару,  нужно соблюдать  и  некоторые  правила  в  питании.  Прежде  всего, летом организм должен быть обеспечен базовой жидкостью. Это могут быть различные  виды  жидкости (компоты,  квасы  и  т.д.),  не  обязательно  вода. Однако  ни  в  коем  случае  не  алкогольные  напитки,  даже  такие  как  пиво.

       Молекулы  спирта  обладают  обезвоживающим  эффектом.  При  этом кажется,  что  чувство  жажды  исчезает,  но  на  самом  деле  затем происходит  снижение  содержания воды в организме. Предпочтение отдается  простой  воде,  кваса  или  несладким  компотам.  Последние,  кроме  того,  содержащих  воду,  имеют  еще и разнообразный электролитный состав. Самый простой способ самостоятельно контролировать  количество  жидкости  в  организме  -  отслеживать  цвет мочи. Так,  если  цвет  светлый,  белый,  значит,  вы  потребляете  достаточное  количество  жидкости,  а  если  темный  -  значит,  в  организме недостаток  жидкости.  Кроме  того,  посещение  туалета  каждые  1,5-2  часа говорит  о  том,  что  вы  потребляете  нормальное  количество  жидкости.

       Температура   питья  должна  быть  комфортной  для  потребления  и летом,  и  зимой  -  от  16  до  22  градусов. Такая  температура  не  вызовет  ни  ангины,  ни  каких-либо  переохлаждений.

        Питье  не  должно  быть  холодным,  что  поможет  избежать  простуд.  А также, важно  не  злоупотреблять  сладкими  напитками,  потому  что,    они   не   утоляют   жажду.  

       Что  касается  питания,  то  ни  в  коем  случае  в  жару  нельзя отказываться  от  белковой  пищи  и  есть  только  салаты,  фрукты  и  овощи.

        В   период  жары  необходимо  поддерживать  в  норме  мышечные  ткани, кости  и  кожу,  в  состав  которых  тоже  входят  различные  белки. Особенно  это  касается  кожи,  нашей  внешней  защитной  оболочки.  Ее нужно  обязательно  укреплять  за  счет  структурных  белков.  Желательно, чтобы  это  были  легкие  легкоусвояемые  белки  (рыба,  нежирное  мясо, куриное  мясо,  яичный  белок,  молочные  белки  и  т.д.).

        Необходимо  принимать  различные  коктейли  на  основе  молока, йогурта   или   мороженого  с  добавлением  орехов,  свежих  ягод  и  фруктов. Такой  коктейль  легко  усваивается  и  хорошо  питает  организм,  так  как содержит  витамины,  микроэлементы  и  белок.

         Советую  обогатить  рацион  фруктами  и  овощами,  употреблять меньше калорийных и жареных продуктов, отдавая предпочтение легкоусвояемой  пищи.

         Относительно  питания  на  пляжах  во  время  отдыха  -  это  главное  в данном  случае  -  безопасность  и  гигиена.  Так,  если  вы  берете  на  пляж продукты,  то  они  должны  быть  вымыты,  храниться  в  прохладном  месте и  не  быть  скоропортящимися.  Нужно  соблюдать  гигиену  рук: использовать  влажные  салфетки,  или  не  касаться  пищи.  Также  важно, чтобы  на  еду  не  попадала  пыль,  грязь,  песок.  Поэтому  желательно  есть не  на  пляже,  а  в  каком  специально  отведенном  месте.

         Если  вы  что-то  покупаете  на  пляже,  то  делайте  это  в  разрешенных киосках, местах, которые обеспечиваются соответствующими гигиеническими  условиями,  а  не  с  рук.  Так  как  есть  риск  отравиться продуктами,  приготовленными  в  домашних  условиях.

         Также  под  рукой  всегда  должна  быть  чистая  питьевая  вода  для мытья   фруктов,  рук,  питья,  чтобы  не  мыть  руки   или  продукты  морской  или  речной  водой.  Так  что  главное  при  питании  на  пляже  - личная  гигиена  и  пищевая  безопасность.

                                                                                               

Будьте  здоровы!

Главный  врач  КУ  НГС  «ЦПМСД  №7»  Е. Н. Власова

  

 


Поради лікаря

        Перший літній місяць видався спекотним, спекотне сонце і високі температури ще чекають миколаївців у липні та серпні.

         В першу чергу спека впливає на людей з серцево-судинними захворюваннями: гіпертоніків, людей з ішемічною хворобою серця, а також з хронічними захворюваннями (наприклад, з цукровим діабетом). Крім того, вона позначається на людях, що займаються фізичною працею, що працюють на вулиці або в сильно нагріваємому приміщенні, де немає кондиціонерів, або ведуть вуличні роботи. Також погано переносять спеку діти: чим менша дитина, тим складніше вона переносить високі температури, так як у неї ще не розвинена адаптація.

        У спекотну погоду важливо правильно підбирати одяг. Тому раджу обов'язково носити головні убори, бажано з полями, щоб прикривалися обличчя і вуха, а одяг повинен бути з коміром і рукавами (якщо людина перебуває на сонці). При цьому перевагу слід віддавати натуральним або спеціальним легким тканинам, які захищають і не заважають теплообміну. Дітей же важливо не укутувати,  досить вкривати від сонця.

Детальніше...


      Грудне молоко незамінне для немовлят. Але те, наскількивоно буде корисним для крихти залежить, в першу чергу, від маминого раціону.

      Материнське молоко - унікальний продукт! До його складу входять навіть речовини, що поліпшують сон дитини.

      Грудне молоко потрібно малюкові: воно легко перетравлюється і містить всі необхідні вітаміни, мінерали та особливі білки (лактоферин, імуноглобуліни, лізоцим, нуклеотиди). Ці білки здійснюють захисну функцію в боротьбі з патогенними мікроорганізмами і формують у малюка імунітет.

      Материнське молоко від 2 до 4 разів знижує небезпеку виникнення у дитини інфекції, алергії, діабету, запобігаєожирінню у дітей. Грудне вскармліваніе оказивает благотворний вплив на фізіологічний, емоційне і психічний розвиток дітей, формування їх поведінки, стійкість до діїнесприятливихзовнішніхфакторів.

Детальніше...


Грудне вигодовування сприяє здоров’ю і мами і малюка

bre 3

      Щорічна літня акція «Тиждень підтримки грудного вигодовування» в усьому світі проводиться починаючи з 1-го серпня. Дата проведення «Тижня підтримки грудного вигодовування» обране випадково, цього дня в 1990 році була прийнята Декларація про захист, заохочення та підтримку грудного вигодовування. Цю Декларацію підписали 32  країни і 10 агентств ЮНІСЕФ.

      Всесвітня акція «Тижня підтримки грудного вигодовування» була задумана як один із стратегічних методів популяризації та підтримки природного вигодовування дітей, для пожвавлення і відновлення, в умовах втраченої традиції – годувати діток грудьми.

Детальніше...


Сторінка 3 із 24

bann comin

Гаряча лінія УОЗ Миколаєва

tel

8(0512) 37-32-28
Черговий по УОЗ

8(0512) 50-13-02
Цілодобові консультації населенню міста з питань медичної допомоги надає старший черговий лікар зміни швидкої медичної допомоги

8(0512) 37-11-63
Телефон довіри УОЗ м. Миколаєва
щоденно (понеділок-п'ятниця) з 8:30-17:00

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.,

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Нове на сайті

Joomla templates by Joomlashine