В

а

ж

л

и

в

о

 
 

pog

          Незалежно від зниження кількості випадків отруєнь в Миколаївській області за останні роки, загроза летальності при важких випадках залишається. З досвіду минулих років в нашому регіоні часто зустрічаються випадки отруєнь групою грибів з нейровегетативною дією (мухомори, несправжні опеньки, несправжні печериці, гриб-гнойовик, а також грибами з гепато-нефротропною дією (бліда поганка, стручки та ін.). Гриби розділяють на їстівні, умовно їстівні та неїстівні.

      Найбільш часто трапляються отруєння грибами які мають зовнішню схожість з їстівними та випадково збираються разом з ними. Найбільшу загрозу  представляє збір молодих пластинчатих грибів, будова та колір яких недостатньо виражений, також під час дощу білі хлоп’я мухоморів іноді змиваються, зрізана шляпка блідої поганки біля самого верха не дозволяє побачити характерне кільце, та булавовидне потовщення ніжки.

          Для дітей більшість грибів, навіть їстівних, визивають  загрозу для здоров’я, тому не рекомендується дітям вживати гриби, навіть «хороші».

Причини отруєння грибами

-       Токсичність самих грибів, зумовлена наявністю токсинів (микотоксинів);

-       Тривале зберігання зібраних грибів без їх кулінарної обробки або тривале зберігання вже приготовлених грибів.

-       Сумісне вживання деяких видів грибів (наприклад, гриб – гнойовик) з алкоголем;

-       Накопичення в процесі росту грибів шкідливих організму речовин (важкі метали, пестициди та ін.);

-       Зловживання грибами «навіть їстівними» важко для організму, тому що гриби важко переварюються в шлунково-кишковому тракті і викликають диспепсичні розлади у людей з захворюваннями шлунково-кишкового тракту.

Народні прикмети, які дозволяють виявити неїстівні гриби засновані на різноманітних помилках і не дозволяють судити про загрозу вживання грибів.

-       Неїстівні гриби мають неприємних запах, а їстівні – приємний (помилка)

-       «черви» (личинки комах) не зустрічаються в неїстівних грибах (помилка)

-       Всі гриби в молодому віці їстівні (помилка), бліда поганкам смертельно отруйна в любому віці

-       Срібні речі в відварі отруйних грибів чорніють (помилка)

-       Головка цибулі чи часника буріє при варінні з отруйними грибами (помилка)

-       Отруйні гриби викликають скисання молока (помилка).    

Отруєння грибами з нейровегетативною дією характеризуються коротким інкубаційним періодам (1-2 години), нейрон-токсичною дією  з мускарино подобним або нікотиноподобним синдромом, подразнюючою дією на ШКТ (резиноїдний синдром або синдром з антабусоподібним ефектом). Це проявляється слинотечею, потовиділенням, блювотою, проносом, брадікардією, звуженням зіниць. В важких випадках наступає колапс, порушення дихання, набряк легень. Перша допомога включає виведення отрути з ШКТ (промивання шлунку, введення адсорбентів), введення антидоту (атропін та інші М-холіноблокатори). Також  може бути показання для використання адреноміметиків та глюкокортикоїдів.

Положення при отруєнні грибами з гепатонефротропною дією значно складніше. Бліда поганка найчастіше являється причиною таких отруєнь. Гриби цієї групи містять дуже сильні токсини, які відносяться до групи циклопептидів – аманітіни та фалоїдіни. Вони мають виборочну дію на печінкову тканину та проксимальні відділи ниркових канальців, що обумовлює розвиток картини гепатонекроза та гострої печінково-ниркової недостатності. Токсини аманітальних грибів стійки до термічної обробки. Клінічна симптоматика розвивається поступово, перші ознаки отруєння з’являються через 6-24 години. Бліда поганка визиває біль у животі, нудоту, блювоту, рясний, рідкий, холероподібний (часто кривавий) кал до 25 разів на добу. Блювотні маси нагадують «кофейну гущу». Швидко наростає ексикоз.  Симптоми гострого гастроентерита, які з’явились через 6 та більше годин після вживання грибів повинні насторожувати людину на можливість смертельного отруєння. Тому при перших ознаках отруєння необхідно , як скоріше,  провести невідкладні заходи  для виведення отрути з організму (деконтамінація ШКТ та введення ентеросорбентів) та негайно звернутися до лікувального закладу. Всі заходи першої допомоги слід надавати усім людям, які вживали гриби разом з пацієнтом, у якого з’явились перші ознаки отруєння. Через 2-3 доби при отруєнні блідою поганкою з’являються ознаки важкого токсичного гепатиту який дає летальність до 80%. З’являється жовтяниця, ознаки гепато-целюлярної недостатності. Для раннього виявлення ураження печінки необхідно ретельно досліджувати зміни в біохімічних аналізах  крові постраждалих, іноді 2-3 рази на добу. Всі постраждалі повинні бути госпіталізовані. Лікування проводиться комплексне (антидотна терапія, патогенетична та симптоматична терапія). Лікування токсичного гепатиту дуже складне, потребує значних матеріальних затрат. Успіх лікування залежить від своєчасного звертання  за допомогою.

При звертанні хворих з підозрою на отруєння грибами в лікувальні заклади міста та області необхідно :

-       Ретельно зібрати анамнез;

-       В сумнівних випадках належить проконсультуватися з черговим токсикологом (36-90-18);

-       До госпіталізації хворому необхідно промити шлунок великою кількістю рідини  та  ввести ентеросорбент, очистити кишечник. При ексикозі проводити інфузійну терапію на догоспітальному етапі;

-       Госпіталізації  підлягають всі члени родини, які вживали гриби, навіть в невеликої кількості.       

Щоб уникнути важкого отруєння грибами необхідно виконувати елементарні правила:

-       Не вживати як сирі так і приготовлені дикорослі гриби в їстівності яких ви невпевнені;

-        не надійтесь на ілюстроване керівництво при ідентифікації грибів і визначення вартості їх їстівності;

-       Не визначайте їстівність грибів по їх назвам, вони можуть розрізнятися в різних географічних регіонах;

-       Не вірте народним прикметам, які дозволяють виявити неїстівні гриби.

-       Пам’ятайте, що отруйні гриби ростуть рядом з їстівними і можуть бути дуже схожі на них.

-       Навіть їстівні гриби при деяких умовах можуть стати токсичними.

-        Пам’ятайте, що навіть їстівні правильно приготовлені гриби, повинні вживатися у їжу в помірних кількостях.

-       Краще не вживати гриби дітям, вагітним та людям, які мають хвороби ШКТ.

bann comin

Гаряча лінія УОЗ Миколаєва

tel

8(0512) 37-32-28
Черговий по УОЗ

8(0512) 50-13-02
Цілодобові консультації населенню міста з питань медичної допомоги надає старший черговий лікар зміни швидкої медичної допомоги

8(0512) 37-11-63
Телефон довіри УОЗ м. Миколаєва
щоденно (понеділок-п'ятниця) з 8:30-17:00

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.,

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Нове на сайті

JSN Decor template designed by JoomlaShine.com